Even voorstellen: Mark Verhoeven

 

 

Transport, het is me met de paplepel ingegeven. Sterker nog, onze transportgeschiedenis gaat alweer ruim 100 jaar terug en daar ben ik best trots op.

 

Op zaterdag was ik vaak tussen de voertuigen van het familiebedrijf in Uden te vinden en leerde al vroeg heftruck en vrachtwagen rijden. De liefde voor exceptioneel transport is toen begonnen, want we reden in die tijd voor diverse opdrachtgevers met diepladers en tele-trailers.

 

Ook mijn kinderen hebben ondertussen het vrachtwagen “virus” opgelopen.De oudste van 7 weet al wat modulaire voertuigen zijn en tekent al vaak zijn eigen aslijnen op papier, of bouwt een semidieplader met stuurassen van Lego. De jongste van 3 snapt het nog niet zo goed, maar dat komt vast nog wel een keer.

 

Uiteraard ben ik ook op de auto begonnen. Een mooie tijd die me nog altijd bij staat en waarbij ik zelfs drie bekers in de wacht sleepte met mijn fraai aangeklede witte Volvo FM9. Showtrucks en oldtimers is nog steeds een grote passie van me. Onlangs werd ons een Goldhofer enkel as trailer aangeboden uit 1972. Dit koopje konden we niet laten schieten en zijn inmiddels begonnen om er weer een nieuwe van te maken. De vloer was erg rot, maar tot onze grote verbazing was alles wat eronder zat keihard op wat roest na. Zo blijkt maar weer hoe goed de Goldhofer trailers daadwerkelijk zijn. Deze oplegger willen we achter onze oldtimer koppelen en het idee is om er een 20ft container op te gaan zetten die gaat dienen als beurs/promotiedoeleinden van Matrax.

 

Inmiddels ben ik alweer 3 jaar met Matrax onderweg en zijn we qua omzet behoorlijk gegroeid. Wat helaas niet is gegroeid is ons terrein en kantoor in Mill. Inmiddels huren we ook in Cuijk een terrein om de voorraad kwijt te kunnen. Mensen zeggen wel eens, neem dat niet zo veel voorraad, maar wat je niet hebt kun je niet verkopen. Twee locaties is niet echt praktisch voor ons en voor onze klanten. We zijn vaak over en weer aan het rijden als bepaalde voertuigen verhuurd worden, dus niet heel efficiënt en kost veel extra tijd.

 

Maar hoe is Matrax eigenlijk ontstaan?

In 2020 zocht ik een goed gebruikte dieplader en op datzelfde moment kwam Rob van Mosseveld binnenlopen voor een bakje koffie. Dat deed hij wel vaker als hij van het Noorden terug reed naar zijn woonplaats Venlo. Na wat gespreksstof en diverse opties ontstond ineens het idee een handels,- en verhuurbedrijf te beginnen, waarmee het puntje dieplader wellicht opgelost kon worden. In begin wel een vreemde gedachte, want ik ga mijn eigen materieel toch niet uitlenen aan vreemden, maar meteen kwam daarbij de naam Goldhofer ter sprake.

 

Ze hadden Rob al eens gevraagd om de verkoop in Nederland weer op te pakken. Na wat gedachtewisselingen kwamen alle puzzelstukjes ineens op zijn plaats. Als ik dit wil, is het nu de kans om die aan te grijpen en richten we er een nieuw bedrijf voor op. We zijn toen vrij snel in de auto gestapt en naar Memmingen gereden. Een dag later waren we na een goed gesprek officieel dealer voor de Benelux, hadden we de eerste Goldhofer besteld en mochten we het verkoopgebied Benelux op gaan pakken, waar Goldhofer zich de laatste jaren niet meer op geconcentreerd had. Ik was hier enorm trots op, want de naam Goldhofer staat ver aan de top als het gaat om mogelijkheden en kwaliteit. Hadden die “boeren” in Mill toch maar even voor elkaar gekregen.

 

Ondertussen zijn we al weer 3 jaar verder en hebben inmiddels een goed klantenbestand opgebouwd. Daarnaast is ook het Italiaanse FGM Trailers aan het leveringsprogramma toegevoegd waar we ook een aanzienlijke afzet voor hebben. Ook hun producten zijn erg goed en ze zijn o.a. sterk in het voertuigtransport. We worden regelmatig gebeld door producenten buiten Europa, maar de kwaliteit die daar geleverd wordt is echt niet te vergelijken met wat Goldhofer en FGM leveren. Prijstechnisch veel gunstiger, maar ik zeg altijd, goedkoop is duurkoop ook qua restwaardes. Nee, we houden het gewoon bij de huidige twee A-merken.

 

Ik vindt klanttevredenheid erg belangrijk. De producten die we verkopen zijn van hoge waarde en de klant betaald daar ook voor. Zorgen dat alles tot in de puntjes is geregeld geeft mij altijd een goed gevoel en zorgt ervoor dat de klant ook terugkomt.
Op kantoor ben ik dagelijks in de weer met alle voorkomende werkzaamheden. Of het nu gaat om een offerte, het opmaken van huurcontracten, of de maandcijfers controleren, mijn werk is heel divers en gaat eigenlijk ook 24/7 door. S’avonds wil ik thuis nog eens achter de computer kruipen als de kinderen op bed liggen. Tenslotte ben je ook eigen baas.

 

Besef ook dat er landen zijn die een heel andere tijdzone hebben. Je krijgt op de gekste tijden via Whatsapp of email aanvragen binnen en dan is het zaak om snel te reageren. De potentiële klant is op dat moment aan het zoeken en kan enkele minuten later al een ander voertuig gevonden hebben. Ik vindt het dan ook belangrijk om snel en adequaat te kunnen reageren.
Gelukkig heb ik zo nu en dan nog vrije tijd over, die ik dan graag spendeer aan mijn gezin en op zondag op het hockeyveld. In het weekend trekken we er vaak even op uit om de dagelijkse gang van zaken even te “vergeten”.

 

Uitdagingen, ja die hebben we zeker.

We zijn hard op zoek naar een groter terrein en een beter kantoor, waar we onze werkzaamheden professioneler kunnen uitoefenen. We willen geen marmeren vloeren zoals we nog wel eens tegenkomen, maar een goed functionerend terrein met kantoor en werkplaats is toch wel een grote droom. Daar kunnen in elk geval ook de grotere voertuigen makkelijk terecht, want de aftersales is nog belangrijker als het verkopen van een voertuig. Dat kan echter alleen als je de juiste ruimte en middelen tot je beschikking hebt. Stapje voor stapje leggen we de lat hoger, dus ik ben ervan overtuigd dat we ook dat op de rit gaan krijgen.

mark-verhoeven